Consultantul proiectului de hidrocentrală cu pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, compania Deloitte a anunţat că peste 10 companii s-au arătat interesate să participe alături de Hidroelectrica, în dezvoltarea acesteia. "Am trimis scrisori de participare la peste 150 de companii de toate genurile care ar putea lua parte la proiect. Am primit ca răspuns peste 10 expresii de interes faţă de acest proiect energetic de interes naţional şi regional în Europa Centrală şi de Est", a declarat într-o conferinţă de presă Valeriu Binig, director servicii de consultanţă financiară al Deloitte Consultanţă.
Potrivit acestuia numele acestor investitori ar putea fi aflat la începutul lunii viitoare, în funcţie şi de adoptarea Hotărârii de Guvern cu privire la această investiţie. Binig a mai spus că proiectul pentru Hotărârea de Guvern a fost deja redactat şi va fi depus pentru consultare de către Executivul României.
Potrivit consultantului şi reprezentanţilor Hidroelectrica, hidrocentrala cu pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care presupune investiţii de peste 1 miliard de euro, va avea drept rol principal, piaţa de compensare a energiei electrice, având drept scop să compenseze variaţiile de preţ care apar în consumul zilnic necesar de la nivel naţional. Astfel centrala va cumpăra energie în perioadele în care consumul este foarte redus, exemplu orele 3:00-6:00 dimineaţa şi va vinde în perioadele de vârf care se înregistrează cu precădere pe finele unei zile la preţuri care să genereze şi profit pentru companie.
De asemenea va juca un rol important în a asigura necesarul de consum în cazul în care sectorul de producţie a energiei eoliene se va decupla datorită condiţiilor meteorologice neprielnice acestui tip de producţie.
Potrivit directorului general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, necesitatea acestei centrale a apărut o dată cu apa