După ce în vara anului 2006 a fost lovit de un camion, americanul Rob Summers a rămas paralizat de la piept în jos. Pentru că cei trei ani de terapie intensivă nu au dat roade, el a acceptat să devină primul pacient care să fie supus unui tratament experimental şi acum îşi poate mişca degetele de la picioare şi chiar poate face câţiva paşi, potrivit cotidianului american Washington Post.
"Această procedură mi-a schimbat total viaţa", a spus Summers despre tratamentul ce presupune stimularea măduvei spinării prin implantarea unor electrozi. Tânărul american, în vârstă de 25 de ani, fost sportiv de performanţă înainte de accident, rămâne totuşi în mare parte dependent de scaunul cu rotile. Medicii, la rândul lor, spun că evoluţia pe care a avut-o Summers este fără precedent şi că poate marca începutul unei noi ere pentru pacienţii paralizaţi. Totuşi, medicii susţin că trebuie făcută o cercetare temeinică înainte ca alţi pacienţi să încerce acelaşi tratament.
Până acum cercetătorii au fost capabili să folosească stimularea electrică în cazul muşchilor pentru a declanşa unele mişcări la pacienţii care aveau leziuni ale măduvei spinării. Dar, în cazul lui Summers, este pentru prima dată când un pacient paralizat şi-a recăpătat abilitatea de a-şi mişca în mod conştient părţi ale corpului prin stimulare directă a măduvei spinării, care aparent reactivează circuitele nervoase care rămân intacte.
Tratamentul presupune implantarea, pe cale chirurgicală, a unei serii de electrozi de-a lungul măduvei spinale inferioare care trimite semnale electrice care le imită pe cele trimise de creier pentru a declanşa mişcarea. Această abordare a fost încercată pe Summers după ani de studii pe animale care indicau că o asemenea stimulare a putea reactiva comunicarea între creier şi membrele paralizate.
După ce a fost implantat dispozitivul, Summ