Nu trebuie să ne impunem restricţii severe pentru a mânca sănătos. Anumite schimbări alimentare ne sunt mai la îndemână decât am putea crede. Iar atunci când paşii sunt mici, gradaţi, efortul de adaptare nu oboseşte organismul şi există şanse mai mari de reuşită.
Iată câteva gesturi simple care ne ajută să înlocuim alimente mai puţin sănătoase cu variantele lor „bune" pentru organism. Lista acestor produse poate continua cu consecinţe benefice pentru sănătate.
1 Ciocolată amăruie, în loc de ciocolată cu lapte
Ciocolata amăruie care conţine cel puţin 60% cacao este o sursă bogată de antioxidanţi. Aceştia neutralizează radicalii liberi, substanţe toxice care se produc în urma reacţiilor din organismul nostru, şi ne protejează astfel de boli degenerative, precum şi de efectele trecerii timpului. În plus, studiile americane arată că substanţele din ciocolata neagră duc la scăderea tensiunii arteriale. Ciocolata cu lapte conţine cantităţi mai mici de antioxidanţi, iar aceştia sunt, la rândul lor, parţial inactivaţi de lapte. În plus, ciocolata neagră este mai săţioasă decât cea cu lapte şi ne scade pofta de alimente dulci, sărate sau grase. Cu alte cuvinte, consumată în cantităţi moderate, este un aliat în lupta cu kilogramele.
2 Vin roşu, în loc de vin alb
Ingredientul-cheie care conferă vinului roşu supremaţia în faţa celui alb este resveratrolul. Acest polifenol provine din coaja strugurilor roşii şi are ca efect scăderea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare. Potrivit cardiologilor, consumul unui pahar cu vin roşu pe zi protejează pereţii vaselor de sânge, scăzând riscul de tromboză şi de ateroscleroză. Pentru a se bucura doar de beneficii, bărbaţii pot bea cel mult două pahare, în vreme ce femeile, doar un pahar zilnic.
3 Pâine integrală, în loc de pâine albă
În plus faţă de pâinea albă, cea inte