În prezent, există zeci de terapii antiaging care promit ştergerea de pe chip a semnelor lăsate de trecerea timpului. Însă o modalitate mai sigură şi cu efecte de durată este ajustarea stilului de viaţă în acest sens.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, procesul de îmbătrânire este condiţionat genetic numai în proporţie de 33%. Prin urmare, felul în care îmbătrânim este influenţat majoritar de stilul de viaţă. Iar cel mai concludent exemplu în acest sens îl reprezintă persoanele care sunt sedentare, mănâncă dezechilibrat şi nu au o igienă a somnului. În general, ele arată mai în vârstă chiar şi cu 10-15 ani decât au în realitate.
Dieta corectă: în minus 10 ani
Studiile realizate pe cobai au arătat că dieta bogată în fructe şi în legume şi săracă în grăsimi „rele" poate întârzia îmbătrânirea cu până la 10 ani. Iar acest lucru nu este o exagerare, dovadă fiind mărturiile a mii de persoane din regiunile nordice, care au atins pragul de 100 de ani fără a se confrunta cu probleme majore de sănătate. Dieta lor se compune în principal din alimente bogate în seleniu şi în vitaminele C şi E, considerate cei mai puternici antioxidanţi (substanţe ce luptă cu radicalii liberi care afectează ADN-ul celulelor).
Aceşti nutrienţi întârzie apariţia ridurilor, menţin elasticitatea pielii şi previn apariţia diferitelor probleme de la acest nivel. Lista alimentelor antiîmbătrânire este prezentată de nutriţionista Sally Bear în cartea „The live longer diet". Pe listă se găsesc migdalele (10 sâmburi asigură 45% din doza zilnică recomandată de vitamina E), seminţele de floarea-soarelui (un pumn de sâmburi reprezintă 91% din DZR de vitamina E), avocado (un fruct conţine o treime din DZR de acizi graşi Omega 3), merele (se recomandă două pe zi), castravetele (conţine silică, o substanţă care dă strălucire pielii) şi lămâia (un fruct care conţine 45% din necesarul ziln