Prahoveanul Iustin Paraschiv are, la 29 de ani, un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 120 de milioane de euro.
În 2005, când avea 23 de ani, a făcut primul milion de euro profit, iar investiţiile făcute până acum depăşesc 20 de milioane de euro. Prima oară când a intrat în lumea afacerilor era încă student la ASE, cu aproape zece ani în urmă. De-atunci, Iustin Paraschiv a ajuns unul dintre cei mai importanţi jucători tineri din agricultura şi industria alimentară din România. Cifra de afaceri cumulată a firmelor pe care le controlează s-a plasat anul trecut la 120 mil. euro, fără a pune la socoteală şi firmele celorlalţi membri ai familiei, care ridică în total cifra spre 150 de milioane, scrie revista Business Magazin.
A început prin a se implica în afacerea părinţilor săi care aveau la acea vreme un abator în Mizil şi o carmangerie mică.
"Am luat-o de la intrarea animalelor în abator şi până la fabricarea cârnaţilor, unul dintre puţinele produse pe care le făceau atunci", spune Paraschiv, dar mărturiseşte sincer că nimic nu l-a atras. Vindeau în câteva magazine proprii, la Mizil, de unde cumpărau şi alţi comercianţi. Într-o zi a văzut că întârzie foarte mult maşinile cu marfă de la importatorul de carne - o afacere fondată de oameni care lucraseră anterior la fosta companie de stat prin care se derula importul şi exportul cu alimente. Aşa că s-a gândit să încerce marea cu degetul. A angajat un băiat bun vorbitor de engleză şi au început să sune în toată lumea. "Am căutat pe internet să vedem de unde putem aduce carne - furnizori sau producători."
Primul pas, Carmistin
După o perioadă de câteva luni, a găsit un canal bun în Austria şi a importat primul camion de marfă, mult sub preţul la care cumpărau materie primă părinţii lui. Odată stabilită o relaţie cu furnizorii de carne, aceştia au început să-l ca