În viitor, bărbaţii cu cancer de prostată vor primi tratamente mai eficiente, care vor ţine cont de mutaţia ce le-a adus maladia. Acest lucru va fi posibil datorită unui nou succes al geneticii: descifrarea genomului tumorilor prostatice.
La aproape zece ani de la descifrarea genomului uman, oamenii de ştiinţă au dezvăluit „secretele" tumorilor prostatice. Secvenţierea genomului acestora a fost realizată recent de cercetătorii Universităţii „Harvard", împreună cu cei de la Institutul de Tehnologie „Massachusetts" (MIT) din SUA. Ei au decodat întregul ADN al tumorilor prostatice identificate la şapte bărbaţi şi au secvenţiat apoi genomul subiecţilor din globulele albe, pentru a putea identifica modificările genetice care au produs cancerul.
Vinovate, mai multe gene decât se ştia
Studiile genetice realizate de-a lungul timpului au evidenţiat mai multe gene implicate în mecanismul de apariţie a acestei forme de cancer. Acum însă cercetătorii americani nu au ţintit doar secţiuni ale genomului, ci întregul ADN al tumorii, iar cu această ocazie au descoperit şi alte gene aflate în spatele maladiei. „Secvenţierea întregului genom a evidenţiat noi gene implicate în apariţia tumorilor de prostată, gene care probabil nu ar fi fost descoperite altfel. Multe dintre acestea erau invizibile până acum", spune dr. Levi Garraway, unul dintre autorii studiului. S-a mai observat că întregi secvenţe de ADN erau poziţionate într-o ordine greşită. Aceste „rearanjări" pot crea noi gene, numite gene de fuziune, care funcţionează fără a fi controlate sau care nu sunt active. Prin astfel de mecanisme se creează premisele formării celulelor canceroase.
Se va şti care tumori trebuie extirpate
Una dintre cele mai importante utilităţi ale acestei cercetări genetice este că va ajuta medicii, pe viitor, să identifice acele tumori agresive care