Planurile lui Barack Obama de a-l mentine pe Robert S. Mueller in fruntea FBI si dupa expirarea mandatului de 10 ani, a starnit reactii negative in randul agentilor Biroului Federal pentru Investigatii.
Ei sunt nemultumiti de faptul ca Mueller impune termene limita pentru activitatea unui agent, in timp ce el insusi nu respecta aceste termene. Acuzatiile de ipocrizie la adresa actualului director al FBI intervin in momentul in care Congresul american urmeaza sa discute cererea lui Barack Obama de a-i prelungi, cu inca doi ani, mandatul lui Mueller.
"Intelegem nevoia de stabilitate, dar si angajatii FBI au nevoie de aceeasi stabilitate", spune Konrad Motyka, presedintele Asociatiei Agentilor FBI, citat de The Washington Post.
Politica Biroului, adoptata dupa atentatele din 11 septembrie 2001, interzice unui agent FBI sa ramana "pe teren", dupa sapte ani de activitate.
O femeie ar putea deveni viitorul sef al FBI
Supranumita "in sus sau afara", politica interna a FBI impune unui agent sa plece, sa candideze pentru un post de conducere sau sa accepte un post mai prost platit.
Oficial, FBI sustine ca termenul limita a adus in conducerea Biroului manageri puternici.
Insa agentii sunt furiosi ca seful lor nu respecta acest termen. "Avem oameni de valoare care sunt obligati sa plece", spune un agent, sub acoperirea anonimatului.
Pe de alta parte insa, semnalele politice sunt favorabile ramanerii lui Robert S. Mueller in fruntea Biroului. Acesta a preluat conducerea FBI cu o saptamana inainte de atacurile din 2001 si a castigat increderea americanilor impiedicand alte atacuri teroriste.
De atunci, FBI a angajat inca 3.000 de agenti, a triplat numarul analistilor si s-a transformat intr-o agentie de informatii specializata in prevenirea atacurilor teroriste pe teritoriul