Autorităţile chineze au admis că Barajul celor Trei Guri a creat o serie de "probleme majore", care trebuie rezolvate rapid, scrie BBC.
Barajul celor Trei Guri este cel mai mare din lume, iar construcţia sa a costat în jur de 40 de miliarde de dolari şi a dus la strămutarea a 1,3 milioane de oameni. Este pentru prima dată când liderii guvernului chinez recunosc că ridicarea barajului a creat mai multe probleme. Acestea au fost enumerate într-un document emis de Consiliul de stat al Chinei.
În prima parte a textului, oficialii laudă reuşitele proiectului, spunând că barajul a scăzut numărul inundaţiilor, a îmbunătăţit navigaţia şi a generat energie electrică. Apoi, guvernul recunoaşte: "Sunt câteva probleme urgente care trebuie rezolvate, cum ar fi stabilizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a oamenilor strămutaţi, protejarea mediului şi prevenirea dezastrelor geologice".
Barajul ar putea determina o "catastrofă naturală"
Construcţia barajului şi a uriaşului său lac de acumulare a început în 1994, după o idee a lui Mao Zedong. Barajul a fost finalizat în 2006, iar lacul de acumulare a fost terminat anul trecut.
Mai mulţi lideri locali, dar şi ONG-uri, s-au plâns de mai multă vreme de problemele asociate cu barajul. Astfel, la o conferinţă organizată, în 2007, de guvern, oficialii locali au avertizat că s-ar putea produce o "catastrofă naturală".
Una dintre probleme o reprezintă fluctuaţiile nivelului apei din lacul de acumulare, care se întinde pe 660 de kilometri. Acestea cauzează frecvente alunecări de teren.
Guvernul a precizat, de asemenea, că e nevoie de ajutor pentru oamenii forţaţi să se mute din cauza construcţiei barajului. Astfel, ei au nevoie de slujbe, de facilităţi de transport, de beneficii sociale şi de securitate, a declarat premierul Wen Jiabao, şeful Consiliului de Stat.
Unul din trei parlamen