Suprafaţa agricolă nelucrată din România se va reduce în acest an sub 1 milion de hectare, datorită anului agricol bun din 2010 şi pe fondul alocării la timp a subvenţiilor pentru fermieri, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit Mediafax.
În 2010, aproximativ 1,4 mil. hectare au rămas nelucrate, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. "Cred că terenurile nelucrate vor rămâne în acest an sub 1 milion de hectare. Această scădere este încurajată de anul agricol bun din 2010, care a adus venituri fermierilor. În plus, subvenţiile au mers către fermieri şi sunt în conturile acestora încă din luna februarie şi, în acest fel, ei au avut bani să înceapă lucrările", a spus Tabără, la un seminar de profil.
El a adăugat că în campania de primăvară, până la această dată, au fost lucrate peste 5 mil. hectare de teren agricol. Ministrul a precizat că în prezent suprafaţa agricolă a României se ridică la 7,5-8 mi. hectare.
Totodată, MADR ia în calcul reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) sub forma unei bănci funciare care să poată cumpăra terenuri, pe care să le comaseze, şi apoi să le arendeze sau să le vândă. "Agenţiei Domeniilor Statului i s-a interzis până acum vânzarea şi cumpărarea terenurilor, deci s-ar modifica un singur articol care să permită aceste acţiuni, care nu includ terenurile din proprietatea statului. Astfel, terenurile care sunt achiziţionate să poată fi comasate, arendate şi vândute. (...) Dreptul de preempţiune să fie al arendaşului, ulterior al vecinilor, după care să fie dreptul de preempţiune al ADS", a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a precizat că modele asemănătoare sunt aplicate în Franţa şi Olanda. "Am putea să reorganizăm ADS, în sensul în care să poată deveni un actor în piaţa funciară şi un depozitar a