Confortul vizual la utilizarea unui PC depinde în foarte mare măsură şi de calitatea imaginilor afişate pe ecranul monitorului, randamentul profesional fiind dependent de aceasta.
Cei de la LG au adus şi în România modelul IPS226 bazat pe o tehnologie IPS cu iluminare LED, folosită până nu demult la monitoarele din gamele profesionale. Iată că, după cum ne-am obişnuit în ultimul timp, o tehnologie scumpă este acum accesibilă şi echipamentelor ieftine, destinate pieţei consumer.
La IPS226 se remarcă în primul rând prezenţa elegantă şi nuanţele moderne. Piciorul este transparent, cu reflexii maro-portocalii, un amănunt care îi sporeşte aspectul trendy, în pas cu moda "electronică". Din păcate, piciorul este fix, iar ecranul nu poate fi ajustat pe înălţime, ci doar înclinat în funcţie de poziţia utilizatorului.
Setările sunt accesibile printr-un panou de control cu butoane tactile, iar interfaţa vizuală este sincronizată cu aşezarea fizică a acestora, utilizarea meniului fiind în acest fel extrem de facilă şi intuitivă.
Matricea de tip IPS era utilizată în special la monitoarele dedicate aplicaţiilor de editare grafică şi fotografică, mai generic spus acolo unde este nevoie de o reprezentare fidelă a culorilor.
Pe un panou IPS imaginile îşi vor păstra aceeaşi nuanţă, indiferent de unghiul de vizualizare, fără să capete acea tentă rozalie întâlnită la ecranele normale. Tehnologia LED îşi aduce beneficiile la obţinerea unui consum redus, de numai 35 W, mai redus ca al unui bec.
Singurul dezavantaj al acestei tehnologii este timpul de răspuns mare (6 ms), unul care poate nu ar deranja userul comun, dar s-ar putea să-l îndepărteze pe un gamer înrăit, obsedat de fluenţa şi detaliile jocului, aceştia alegând întotdeauna un monitor cu un timp de răspuns mai mic, poate chiar unul de 2 ms. La nivel amatoristic, l-am utilizat şi noi în câteva jo