Consiliul UE avertizează statele membre că incluziunea romilor nu va fi posibilă dacă aceste minorități nu sunt bine reprezentate și nu sunt identificate corect.
Consiliul miniștrilor muncii, afacerilor sociale, sănătății și protecției consumatorului (EPSCO), reunit joi (19 mai), la Bruxelles, pentru a adopta concluziile programului de includere al romilor propus de Comisie a atras atenția asupra necesității identificării problemelor reale, de pe teren, ale romilor. O soluție pentru aceasta este includerea romilor în procesele de decizie prin reprezentanți aleși legitim.
"Incluziunea romilor este o problemă europeană, care solicită un efort concertat, comun, la nivel european," a spus joi (19 mai) comisarul Andor, după reuniunea Consiliului EPSCO. Deși cerințele UE sunt aceleași pentru toate statele membre, metodele de aplicare pot varia de la o țară la alta, din moment ce realitățile de pe teren sunt diferite.
Identificarea populației rome
Conform miniștrilor europeni, primul pas spre adresarea drepturilor romilor este identificarea populației minoritare din fiecare stat membru.
"Nicio țară din Europa nu-și cunoaște cu exactitate populația romă. Nu știu nici câți romi au acum și nici câți vor avea peste șase ani," a spus ministrul de stat maghiar pentru incluziune socială Zoltan Balog, în numele președinției ungare a Consiliului UE.
Comisia Europeană a îndemnat statele UE să demareze acțiuni "foarte determinate". "Am discutat problema proporționalității, dar deși numărul de romi variază de la un stat la altul, natura problemelor rămâne aceeași," a spus Andor.
Comisarul a dat drept exemplu Suedia, unde populația romă este mai mică decât în statele din estul Europei: "Felul în care s-au ocupat sau nu de problema aceasta este același și la ei ca și în țările cu populație mare de romi".
Voci mai puternice
Romii trebui