Dominique Strauss-Kahn a demisionat din functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a fost arestat in SUA, acuzat de agresiune sexuala de o camerista a hotelului in care era cazat
Sefia FMI este in mod traditional atribuita unui european, dar tarile emergente, care au un rol major in economia mondiala, fac presiuni ca sa obtina postul, scrie Reuters.
Regula Fondului spune ca organismul poate fi condus de o persoana care nu are mai mult de 70 de ani. Aceasta inseamna ca sunt excluse unele nume vehiculate in ultimele zile precum guvernatorul bancii centrale a Israelului, Stanley Fischer, indianul Montek Singh Ahluwlia sau preseditele Bancii centrale Europene Jean-Claude Trichet al carui mandat expira in octombrie.
Iata lista cu posibilii succesori ai lui Dominique Strauss-Kahn
KEMAL DERVIS (Turcia)
Vazut ca principalul candidat pentru postul de director al FMI daca acesta va reveni unui non-european. Dervis, in varsta de 62 de ani, este apreciat pentru readucerea la liman a Turciei dupa criza financiara, prin reforme dure. A fost vicepresedintele Bancii Mondiale in 1996.
CHRISTINE LAGARDE (Franta)
Daca postul va fi adjudecat tot de un european, ministrul francez de Finante Christine Lagarde, in varsta de 55 de ani, este favorita. Ar fi prima femeie care ar deveni sefului FMI.
Castigatoare, in tinerete a unei medalii la inot sincron cu echipa Frantei, primul presedinte de sex feminin al firmei de avocatura americane Baker MacKenzie, Lagarde a castigat respect public in timpul crizei financiare globale. A contribuit la cresterea rolului Frantei in promovarea unor reforme in cadrul G20, scrie Reuters.
Un perfect vorbitor de engleza, Lagarde a fost votat cel mai bun ministru de finante in Europa de catre Financial Times, in 2