Ţii o dietă, slăbeşti câteva kilograme, apoi stagnezi, ceea ce te face să renunţi. După o vreme, încerci o altă dietă, poate şi mai drastică, şi tot aşa... Rezultatul: îţi slăbeşti rezistenţa organismului în faţa bolilor, însă cântarul arată tot atâtea kilograme sau poate chiar mai multe. Află cum să slăbeşti sănătos, cu rezultate de durată.
În ultimii 30 de ani, numărul persoanelor obeze s-a dublat. Astfel, în prezent, la nivel mondial, peste jumătate de miliard de oameni au o greutate care o depăşeşte cu mult pe cea „sănătoasă". Datele comparative apărute în luna februarie în publicaţia medicală de renume „The Lancet" sunt extrem de îngrijorătoare. Raportul a fost realizat de cercetători de la Universitatea „Harvard", de la Colegiul Imperial din Londra şi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dacă, în 1980, 4,8% din bărbaţii din întreaga lume erau supraponderali şi obezi, astăzi, proporţia este mai mult decât dublă, de 9,8%. La femei, creşterea este mai mică, dar numărul persoanelor obeze de sex feminin este cu mult mai mare decât cel al bărbaţilor obezi. Astfel, proporţia lor s-a ridicat de la 7,9% în 1980, la 13,8% în prezent.
Avem 4 milioane de obezi
O statistică făcută publică anul trecut de Institutul Naţional de Endocrinologie „C. I. Parhon" a arătat că, din cei 500 de milioane de oameni obezi la nivel mondial, patru milioane provin din România. Ba, mai mult, 50% din români, adică aproximativ zece milioane, sunt supraponderali şi, prin urmare, sunt „candidaţi" la obezitate. Alte statistici arată că la noi în ţară ar exista chiar mai multe persoane obeze, aproximativ 30%.
Cea mai mare problemă este însă că numai 10% din obezii români apelează la ajutorul medicului pentru a pierde în greutate şi pentru a reduce riscul complicaţiilor. Majoritatea fie încearcă să se „lupte" singuri cu kilogramele în plus, fie se com