Pregătirea insuficientă, lipsa abilităţilor tehnice şi emoţiile sunt cauzele principale pentru care aspiranţii la statutul de şofer sunt eliminaţi.
În primele patru luni ale anului, din 8.830 de persoane care au susţinut proba teoretică a examenului pentru obţinerea permisului de conducere doar 4.407 au fost admişi. În aceeaşi perioadă au fost examinate la traseu 4.019 candidaţi, iar 3.512 dintre aceştia au promovat. „Lipsa încrederii în propriile cunoştinţe poate declanşa cu uşurinţă un blocaj psihic în momentul în care o persoană este evaluată. Examenul pentru permis este un eveniment important în viaţa unui om, iar mulţi sunt copleşiţi, ajungând să-l repete de câteva ori până reuşesc să-l depăşească“, explică Laura Artenie, psiholog.
„Instructorii sunt de vină“
Şeful Serviciului de Înmatriculări Auto şi Permise Suceava, comisarul Florin Cheptănaru, consideră că o parte din vina pentru eşecul candidaţilor aparţine instructorilor. „Sistemul de testare pe computer a fost introdus în 2008, iar şcolile de şoferi s-au dotat cu calculatoare într-un mod foarte lent“, explică Florin Cheptănaru. Tot acesta menţionează faptul că persoanele tinere s-au adaptat mult mai uşor la această schimbare decât persoanele mai în vârstă.
Reprezentanţii Biroului Examinări pentru Obţinerea Permisului de Conducere declară că femeile au un procent de promovabilitate mult mai mare decât al bărbaţilor. Aceştia spun că femeile sunt mai conştiincioase decât bărbaţii în ceea ce priveşte partea teoretică a examenului.
Întrebări cu bujii şi injectoare
În acelaşi timp, pentru numeroşi candidaţi, întrebările din mecanică constituie un hop dificil pentru obţinerea punctajului minim pentru a reuşi. „La examen sunt întrebări despre bujii şi injectoare, însă eu am maşină nouă la care producătorul nu-mi permite să-mi bag nasul. Pentru ce-mi trebuie să şt