Administraţiile sunt somate să plătească banii pe care nu i-au încasat de la populaţie pentru ridicarea şi transportul gunoiului menajer. În acelaşi timp, Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat săptămâna aceasta irevocabil şi a anulat Hotărârea Consiliului Local Municipal Târgovişte prin care s-a aprobat taxa de habitat şi a creat un precedent în justiţie.
Anul trecut au votat cuantumul taxei de habitat şi modul de colectare, anul acesta sunt chemate la tribunal! Este vorba despre administraţiile publice locale din judeţ. Serviciul Public Judeţean de Alimentare cu Apă, Canalizare şi Salubrizare Dâmboviţa a dat în judecată 50 de primării, fiindcă nu au achitat integral taxa pentru ridicarea gunoiului de la populaţie, în cuantum de 16 lei/gospodărie. Primarii motivează că nu au avut de unde să dea banii, fiindcă nu i-au încasat de la populaţie.
La Târgovişte, situaţia este şi mai tensionată. Câţiva cetăţeni au solicitat şi au obţinut în instanţă anularea hotărârii consiliului municipal prin care a fost instituită taxa de habitat. Decizia Tribunalului Dâmboviţa a rămas definitivă şi irevocabilă, săptămâna aceasta, la Curtea de Apel Ploieşti. Cu alte cuvinte, autorităţile, dacă vor să mai încaseze bani de la populaţie pentru ridicarea gunoiului trebuie să găsească o nouă formulă, altfel sunt în afara legii.
Taxă pe persoană, nu pe gospodărie
„La Primărie nu a ajuns încă hotărârea privind această speţă. Eu nu o contest. Vedem despre ce este vorba şi vom acţiona ca atare. Eu pledez totuşi pentru sistemul de colectare centralizată a gunoiului. Este unul european şi a dat rezultate”, spune primarul Gabriel Boriga.
Avocatul târgoviştenilor care s-au luat la trântă cu Primăria afirmă că proiectul ar fi trebuit supus dezbaterii publice înainte de a fi adoptat. „Un alt motiv are în vedere stabilirea taxei pe gospodărie şi nu pe pers