Institutul Cultural Român şi Polirom organizează o dezbatere cu ocazia comemorării a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu, moderată de Horia-Roman Patapievici.
Pe 21 mai 1991, Ioan Culianu, un tînăr de 41 de ani şi strălucit profesor de istoria religiilor la Divinity School, Şcoala de Religii a Universităţii din Chicago, a intrat în toaleta departamentului său. Cineva din cabina de alături, urcat pe vasul de toaletă, a îndreptat spre capul profesorului o armă Beretta 0,25 şi l-a ucis.
Expert în gnosticism şi magie renascentistă, eseist şi filosof de origine română, Ioan Petru Culianu, prieten, discipol şi protejat al lui Eliade, a fost împuşcat cu puţin înainte de a primi cartea verde şi de a fi angajat ca profesor asociat la Divinity School. Asasinatul nu a fost nici până astăzi elucidat.
Numele ucigaşului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele şi circumstantele crimei au rămas necunoscute.
Cum sugera Umberto Eco într-un articol publicat în 1997 în The New York Review of Books, asasinarea nerezolvată a lui Ioan Culianu proiectează figura sa în legendă şi mit.
"În centrul acestui mit e personalitatea excepţională a unui tânăr savant (42 de ani neîmpliniţi) care se îndrepta spre o înţelegere originală a fenomenelor religioase, văzute ca manifestări ale unui sistem autonom, ireductibil al minţii omeneşti. În încercarea de a relua contextul, încă nedesluşit, în care a avut loc asasinarea lui Culianu, Institutul Cultural Român şi Editura Polirom organizează o masă rotundă cu ocazia comemorării a 20 de ani de la crimă. Sub titlul "Eros, magie şi asasinarea profesorului Culianu. După 20 de ani", dezbaterea se vrea şi un dosar al receptării scrierilor şi ideilor savantului.
Evenimentul, găzduit de Institutul Cultural Român, va avea loc luni, 23 mai, începând cu ora 18.00, îl are dr