Mai puţin de 15.000 de români au cumpărat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei în ultima lună şi jumătate, ceea ce înseamnă că numai 470 de contracte au fost încheiate în fiecare zi lucrătoare din aprilie şi mai, la jumătate faţă de ritmul consemnat în luna martie.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, avea la jumătatea lunii mai un portofoliu de aproape 496.700 de clienţi, ceea ce înseamnă că 5,9% din totalul locuinţelor sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie. "Obiectivul conducerii PAID este creşterea semnificativă a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie până în decembrie 2011", a spus ieri într-o conferinţă Marius Bulugea, directorul general al PAID, citat de Mediafax.
Scăderea ritmului vânzărilor vine în ciuda faptului că în mai puţin de două luni expiră perioada în care proprietarii care nu deţin o asigurare valabilă sunt scutiţi de sancţiuni. Volumul primelor brute subscrise de PAID în cele zece luni care au trecut de la emiterea primei poliţe, în iulie 2010, depăşeşte 9 milioane de euro. Compania reuşise să vândă peste 20.000 de poliţe de asigurare în luna martie, ceea ce echivalează cu 1.000 de poliţe pe zi, după ce în primele două luni din acest an ritmul de subscriere se prăbuşise la mai puţin de 400 de contracte zilnic. PAID emitea, în medie, în toamna anului trecut circa 4.000 de poliţe pe zi.
Subscrierile companiei au scăzut în condiţiile în care termenul de la care încheierea unei asigurări de locuinţă devine obligatorie, stabilit iniţial la jumătatea lunii ianuarie, a fost amânat cu şase luni. Astfel, proprietarii care nu deţin o poliţă de asigurare valabilă la data de 15 iulie riscă o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată de către deputaţi la sfârşitul