Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu explica cum somajul continua sa scada de 14 luni, in conditiile in care Romania tocmai a traversat recesiunea, cel putin din punct de vedere tehnic.
Wall-Street.ro a aratat intr-un articol publicat marti ca avansul unei economii este coroborat, in mod direct cu o crestere a numarului de locuri de munca, in vreme ce o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) se traduce intr-o scadere a joburilor.
In Romania, rata somajului a inceput sa descreasca incepand cu aprilie 2010, perioada in care economia se afla in criza, asa cum au confirmat datele publicate regulat de catre Institutul National de Statistica (INS). De la inceputul anului, rata somajului a scazut de la 6,74% in ianuarie, la 5,41% in aprilie.
Reducerea numarului de someri nu a fost dublata de o crestere a efectivului de salariati din economie. Din contra, daca in la sfarsitul lui octombrie 2008, prima luna dupa declansarea crizei financiare globale, in economia locala lucrau 4,82 de milioane de oameni, finele primei luni din 2011 consemna un numar 4,095 de milioane de salariati.
De asemenea, februarie a fost prima luna care a dus o crestere a numarului de numarului de salariati din economie, la doi ani distanta de ultimele majorari, potrivit INS, ceea ce vine sa sustina avansul PIB din ultimele doua trimestre. Astfel, efectul angajatilor a crescut de la 4,095 de milioane la sfarsitul lui ianuarie, la 4,096 la finele lui februarie, arata datele INS.
ANOFM estimeaza ca somajul fie isi va continua scaderea, fie se va pastra la un nivel comparabil celui actual, in conditiile in care economie va “avea o evolutie pozitiva”.
“Daca in contextul in care economia a cunoscut o scadere sau o stagnare in perioada aprilie – octombrie 2010, iar rata somajului inregistrat a cunoscut o scadere pana in prezent, se poate spune