Instanţa din Manhattan a aprobat eliberarea pe cauţiune a lui Dominique Strauss-Kahn. Cauţiunea a fost fixată la un milion de dolari, iar depozitul de garanţie este de cinci milioane de dolari. Fostul director al FMI a fost însă plasat în arest la domiciliu şi va purta o brăţară electronică pentru localizare.
Este o primă victorie a avocaţilor lui Dominique Strauss-Kahn. Eliberarea sa pe cauţiune era prima etapă de trecut în această bătălie judiciară. După cum declara avocatul William Taylor, "este o mare uşurare pentru familie de a-l avea acasă. Vom continua apărarea în acest caz şi ne vom vedea la tribunal pe 6 iunie". Atunci va avea loc o nouă înfăţişare la tribunal şi atunci i se va notifica lui DSK inculparea, în mod formal.
Sunt şapte capete de acuzare, toate foarte grave, între care tentativă de viol şi sechestrare. Dominique Strauss-Kahn va pleda nevinovat.
Mai are timp DSK să se prezinte la prezidenţialele din Franţa în 2012?
Categoric, nu. Suntem la începutul procedurii judiciare nu şi al procesului, care este departe să înceapă. Suntem la 11 luni de alegerile prezidenţiale. Numai pregătirea procesului va dura între patru luni şi un an.
Europenii încep bătălia pentru şefia FMI
Între timp, europenii se mobilizează pentru păstrarea postului de director general al FMI, care le revine prin tradiţie. Nu numai prin tradiţie, ci şi prin faptul că Europa este cel mai mare contributor la FMI. Fondul Monetar Internaţional este condus de preşedinţi europeni din 1946, Statele Unite obţinând în schimb conducerea Băncii Mondiale.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a afirmat joi că UE este "în măsură să prezinte o candidatură de foarte mare calitate" pentru conducerea FMI, în timp ce premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat că ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde ar fi "o alegere excelentă"