PAID: Până la 16 mai au fost încheiate 496.672 de poliţe, adică doar 5,9% din locuinţe sunt asigurate
Cele mai puţine poliţe s-au încheiat în mediul rural, unde locuitorii n-au nici banii necesari şi nici nu ştiu importanţa asigurării
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a încheiat 496.672 de poliţe de asigurare a caselor până la 16 mai, în condiţiile în care în România sunt circa 8,4 milioane de locuinţe, a declarat, ieri, preşedintele societăţii, Marius Bulugea.
Startul programului de asigurare obligatorie a locuinţelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010. "Din cele 496.672 de poliţe de asigurare obligatorie locuinţelor încheiate, 76% au fost în mediul urban iar restul, de 24%, în mediul rural. Nu credem că statul va putea interveni din punct de vedere financiar pentru a ajuta populaţia în cazul producerii unei catastrofe naturale. Populaţia din România are un comportament de asistat social. Datoria de a ne proteja bunurile este o datorie personală, care nu revine statului. Dacă populaţia, mai ales din mediul rural, consideră că această asigurare reprezintă o taxă, înseamnă că programul nu va avea şansă de reuşită", a declarat Marius Bulugea.
Mai mult, acesta susţine că populaţia din mediul rural nu-şi fac asigurare din lipsa banilor, dar şi din cauză că mulţi nu ştiu despre poliţă şi nici ce implică.
În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni, în Bucureşti aproape un sfert (23%) din locuinţe au fost asigurate, Muntenia ocupă locul al doilea, cu 18% din locuinţe asigurate, iar Transilvania şi Moldova se află pe locul al treilea, cu câte 15% din locuinţe asigurate. Pe următoarele locuri se situează Dobrogea (9%), Banat (6%), Oltenia (5%), Crişana (4%), Bucovina (3%) şi Maramureş cu 2%.
Amenzile vor întârzia să apară din cauza anului electoral
Apropierea alegerilor electorale din 2012 va