Agenţia de rating Standard & Poor's a afişat în mod eronat ratingul BNR începând cu 9 martie 2010, respectiv nu a fost modificată de la "negativă" la "stabilă". Într-un comunicat oficial al agenţiei de rating, oficialii ei precizează că acest lucru s-a datorat unei "erori administrative", care a fost remediată, conform Mediafax.
În acelaşi comunicat în care se precizează că ratingul a fost afişat corect S&P's precizează că ratingurile Băncii Naţionale a României au fost retrase, aceasta fiind o procedură normală atât timp cât instituţia nu mai are datorii evaluate de agenţie.
Contactat de gândul, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat că cei de la S&P's "s-au jucat cu afişajul fără ca BNR să aibă rating". "Au reconfirmat decizia de a retrage ratingul BNR datorită inactivităţii sale. Retragerea ratingului este o acţiune strict formală şi nu are altă semnificaţie decât una procedurală şi nu antrenează niciun fel de prejudiciu, de niciun fel, nici pentru BNR nici pentru statul român", ne-a declarat Vasilescu.
Totul a început în '96, când BNR a fost abilitată, prin lege, să facă împrumuturi în numele statului
El a subliniat că BNR a avut nevoie să fie monitorizată şi să aibă rating doar în 1996, când Banca Naţională a "ieşit" pe pieţele externe pentru a se împrumuta în locul statului. "Acest lucru a fost posibil doar în baza unei legi speciale care a fost dată atunci, lege care prevedea că BNR poate face acest lucru doar pentru un an, respectiv până în 1997", a explicat Vasilescu. Pentru a putea împrumuta bani în numele statului român banca centrală a cerut monitorizarea de către agenţiile de rating, astfel încât să primească la rândul ei un rating în baza căruia să poate efectua împrumuturile.
După acel moment însă banca centrală nu a mai fost activă pe piaţa titlurilor suverane. "BNR este inactivă de a