În premieră, Oradea găzduieşte peste 60 de studenţi din toate colţurile ţării care şi-au propus să prezinte lucrări originale din domeniile: istorie, literatură şi relaţii internaţionale. Tinerii sunt reuniţi în cadrul Conferinţei Umaniştilor.
Zilele de 20 şi 21 mai 2011 sunt destinate derulării Conferinţei Umaniştilor în cadrul Universităţii din Oradea. Organizatorii acestui eveniment sunt reprezentaţi de catedra de istorie a Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Asociaţia"Gheorghe Şincai" a studenţilor în istorie şi Facultatea de Litere.
Cei 60 de participanţi din Cluj, Bucureşti, Craiova, Alba Iulia, Galaţi sau Timişoara prezintă lucrări originale în domeniile: istorie, literatură şi relaţii internaţionale.
De la Pygmalion la NATO
Printre temele abordate de către participanţi se regăsesc: „Pygmalion: Un meşter Manole cu semn schimbat", „Literatura aservită ideologiei comuniste", „Arta scrisului la Alexandru Ecovoiu", „Cultul lui Mithras - Studiu de caz privind descoperirile arheologice care atestă cultul lui Mithras", „Evoluția conceptului de securitate în cadrul NATO", „Vom spune adevărul (interviu cu un reporter al postului de radio Vocea Americii din perioada predecembristă" sau " Prezenţa lu' Nea Satan în societatea democratică, adevăr sau utopie".
"Este o sesiune inedită, în special pentru că se organizează pentru prima dată la universitatea noastră şi pentru că este promovată interdisciplinaritatea. Studenţii au fost entuziasmaţi, au apreciat faptul că li s-a oferit ocazia de a transpune în lucrări originale cercetările efectuate de ei şi cred că această conferinţă şi-a atins scopul", a declarat Sebastian Ciceu, preşedintele Asociaţiei"Gheorghe Şincai.