Pentru a găti sănătos nu e suficient să folosim ingrediente naturale. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine, în cartea sa “Revoluţie în bucătărie” (foto jos), că trebuie să utilizăm instrumente de gătit din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar sau fontă smălţuită. Pentru a găti sănătos nu e suficient să folosim ingrediente naturale. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine, în cartea sa “Revoluţie în bucătărie” (foto jos), că trebuie să utilizăm instrumente de gătit din ceramică, teflon, sticlă, oţel inoxidabil alimentar sau fontă smălţuită.
Dispozitivul de fierbere în vapori → 99,90 de lei, Carrefour
Constă din mai multe vase suprapuse, perforate. Legumele sau carnea fierte în acest vas păstrează nutrienţii în stare activă.
Wokul →14,99 de lei, Ikea
Este un instrument de gătit de origine asiatică, de forma unei tigăi foarte adânci, care permite amestecul uniform şi rapid al legumelor, cărnii, peştelui, porţionate în bucăţi mici. Se utilizează o cantitate mică de ulei, ca să se păstreze nutrienţii din alimente şi să se asigure un timp de gătire redus.
Grătarul → 29,99 de lei, Plus
Cel mai indicat este grătarul cu capac, deoarece flacăra nu se află direct sub alimente. În funcţie de model, focul este plasat în lateral sau în mijlocul vasului, caz în care carnea se aşază practic în jurul flăcării.
Oala sub presiune →160 de lei, choicebrand.ro
Sunt bune doar oalele sub presiune din oţel inoxidabil (nu din aluminiu). Pentru că temperatura din oala sub presiune depăşeşte 100˚C, timpul de preparare se reduce la câteva minute, iar calităţile nutritive ale alimentelor se păstrează. În plus, vasul permite utilizarea unei cantităţi mici de apă.
Folia antiadezivă pentru copt
La prepararea hranei este de preferat să se utilizeze folii antiadezive sau pergament, pentru că nu mai necesită folosirea unor gr