Într-o telegramă a ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, din 2005, oficialii americani păreau foarte interesaţi de cazul Rompetrol şi de arestarea lui Dinu Patriciu. Citiţi în continuare, în traducerea integrală a telegramei Wikileaks, preluată de la kamikazeonline.ro, care erau aşteptările diplomaţilor americani în legătură cu acest caz şi cum doreau să acţioneze preşedintele Traian Băsescu:
DECL: 06/06/2015
TAGURI: ECON, ENRG, EPET, ETRD, SENV, SOCI, KCRM, KFRD, PGOV, PHUM, CASC, RO, informaţii biografice, corupţie
SUBIECT: Şeful Rompetrol pus oficial sub acuzare; sectorul afacerilor zdruncinat
REF: 04 BUCHAREST 9613
1. (U) Sumar: Una dintre cele mai importante companii din România, Rompetrol, a fost puternic marcată de recenta arestare şi reţinere temporară a directorului său pentru diverse acuzaţii economice. Cazul are consecinţe importante pentru statul de drept şi pentru investigaţiile legate de corupţie. Comunitatea oamenilor de afaceri, ambasada Statelor Unite şi delegaţia Comisiei Europene au atras atenţia asupra consecinţelor serioase care ar putea apărea în cazul în care justiţia nu va fi aplicată cu promptitudine, în mod transparent şi în deplină conformitate cu legea. Rompetrol este deţinut în proporţie de 20 la sută de un cetăţean american care este de asemenea aflat sub investigaţii. Sfârşitul sumarului.
Şeful Rompetrol, arestat, reţinut
2. Joi seara, pe data de 27 mai, Dinu Patriciu, director şi acţionar majoritar al Grupului Rompetrol, a fost luat în custodie la biroul procurorului general al României şi a fost reţinut după o "audiere" maraton care a durat 32 de ore. Patriciu, membru PNL cu legături strânse cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, deţine 80% din Rompetrol Group. Celelalte 20 de procente îi aparţin unui cetăţean american, Phil Stephenson, directorul adjunct al companiei. Biroul Procurorului Gener