Amplasaţi mereu în umbra celor de la Universitatea, CFR-ul s-a aliniat după o promovare controversată la startul ediţiei 2004/2005 cu speranţa de a rezista tăvălugului impus de forţele întrecerii interne. Ce a urmat a fost greu de imaginat pentru cei ce acum 7 ani au văzut în echipa din Gruia doar un adversar de duzină, un partener sezonier în prima divizie. Două campionate, trei cupe, 4 calificări consecutive în competiţiile europene, dar şi integrarea perfectă şi totodată surprinzătoare în SISTEM sînt componentele solide ale noului CFR Cluj ce astăzi va întâlni Steaua de pe cel mai slab loc ocupat cu o etapă înaintea finalului din 2005 până-n prezent.
Pentru a pătrunde în “elită” trebuiesc în primul rând jucători de calitate, iar clujenii au meritul de a fi primii ce au găsit soluţia de a construi în timp scurt o echipă puternică. Cum piaţa internă devenise tot mai scumpă, în plus, pentru jucătorii români valoroşi o formaţie fără nume nu ar fi putut stârni interes, cei din Gruia s-au orientat spre import.
Iată o analiză statistică prin care se prezintă evoluţia străinilor ce au evoluat pentru CFR Cluj
2004/2005
.
Sead Bruncević a fost singurul străin folosit de CFR în meciul ce a consemnat revenirea în Liga 1, CFR-Poli AEK 2:1. Interesant este că sârbul a marcat unul din goluri, celălalt gol fiind defapt autogolul lui Ionuţ Angheluţă.
Bruncevic a fost unicul marcator străin al CFR-ului în ediţiile 2004/2005 şi 2005/2006 el izbutind să puncteze de 4 ori.
De menţionat faptul că în primii doi ani după promovare niciunul din cei 8 străini folosiţi nu au venit din Europe de Vest, ci 7 din spaţiul ex-iugoslav şi unul din Ucraina.
2005/2006
.
Perioada lui Dorinel Munteanu pe bancă poate fi considerată drept “ o pată de culoare” în proiectul CFR-ului. “Neamţul” s-a bazat doar pe trei jucători străini, t