Supravieţuitoare a regimului de exterminare din Închisoarea Jilava, Listica Portase din Galaţi, în vârstă de 78 de ani, povesteşte cum i-au distrus viaţa comuniştii în timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pentru suferinţa îndurată în cele trei închisori – Galaţi, Mislea, Jilava, femeia cere statului român despăgubiri materiale şi morale în valoare de 292.000 de euro.
Drama Listicăi Portase a început în vremurile tulburi ale anilor 1949-1950, când Securitatea începuse ofensiva pentru colectivizarea agriculturii. Elevă fiind, Listica a asistat la abuzurile comuniştilor şi a fost revoltată de faptul că oamenii erau forţaţi să renunţe la toate proprietăţile pe care le aveau: terenuri, case, cereale şi animale.
Avea 17 ani şi era în penultimul an la Liceul Comercial din oraşul Huşi-Vaslui. A acceptat să se înscrie în grupul clandestin anticomunist, unde membrii culegeau informaţii din organizaţia Uniunii Tineretului Muncitor, devenită ulterior Uniunea Tineretului Comunist, şi rupeau articolele de propagandă comunistă lipite la gazeta de perete a şcolii.
La puţin timp, un coleg de clasă a denunţat organizaţia. „În anul 1950 s-au făcut arestări. Circa 20 de elevi au fost duşi la Securitate. Eu şi o colegă de clasă, Octavia Aftene, am fost arestate mai târziu. Credeam că am scăpat. Dar ne-am înşelat. După un an, în noaptea de 4-5 mai 1951, imediat după Paşte, miliţienii ne-au arestat şi pe noi", spune Listica Portase.
Au urmat clipe de groază. În jurul orelor 24.00 a fost trezită cu pistolul la tâmplă de patru securişti, care au percheziţionat-o cu brutalitate şi i-au ordonat să meargă cu ei. „Am fost dusă la Securitate, unde au început să mă ancheteze. Colegii de clasă au venit la poarta Securităţii şi au scandat lozinci pentru eliberarea noastră, dar fără niciun rezultat. Ca să nu se extindă situaţia, a doua zi ne-a transferat la Bârlad