Mamele sărace din mediul rural întrerup prea devreme alimentaţia la sân a sugarilor şi încep să le dea de la 6-8 luni mâncare pentru adulţi, relevă un studiu al organizaţiei World Vision.
Tinerele mame din zonele sărace de la ţară arată o crasă lipsă de educaţie în ceea ce priveşte alimentaţia copiilor mici. Ele întrerup alăptarea când bebeluşii au doar câteva luni şi le dau mâncăruri grele, din ceea ce gătesc pentru restul familiei, relevă un studiu al organizaţiei World Vision, efectuat anul trecut în satele din judeţele Dolj şi Vâlcea.
Studiul este însoţit de un filmuleţ în care tinerele mămici povestesc ce le dau de mâncare celor mici, spre stupefacţia doctorilor, care se străduie să îi înveţe ce e bine pentru bebeluşi. Medicii pediatri spun că lipsurile din alimentaţia primilor doi ani vor lăsa urme adânci asupra dezvoltării pentru toată viaţa.
Ionela Laura Ştromlega, în vârstă de 19 ani, are un băieţel, Sebastian, de 3 ani, şi este însărcinată cu al doilea copil. Tânăra se plânge că din cauza sărăciei ea şi soţul ei se descurcă foarte greu şi că i-a dat copilului mereu "din ce gătesc eu". N-a învăţat-o nimeni cum să-şi crească băiatul, iar prima oară a fost la doctor atunci când a trebuit să nască. "Până la un an i-am dat lapte praf din acela, Lactoza, şi mere cu biscuiţi. De la un an, tot ce mâncam noi, mânca şi el".
FOTO: Cam aşa trăiesc oamenii din Scăieşti, judeţul Dolj
"Fasole, varză, carne şi ce mai este pe masă"
Şi Daniela Badea povesteşte cum a întrerupt alăptarea lui Daniel când acesta nu împlinise încă două luni şi de la 7 luni i-a dat tot ceea ce mâncau adulţii din familie, inclusiv ciorbă de porc sau mâncare de cartofi.
Medicul de familie Andreea Lugulescu din Scăieşti, judeţul Dolj, este cea care încearcă să înţeleagă ce e în mintea acestor tinere. Ea le întreabă de ce nu îi hrănesc pe copii la sân. "E