Nu mai puţin de 57 de echipe din România şi din Ungaria şi-au demonstrat măiestria în prepararea cârnaţilor. „Taurii“ din secuime şi-au adjudecat locul întâi. La competiţia desfăşurată ieri la Sfântu Gheorghe s-au epuizat 600 de kilograme de carne şi s-au preparat 855 de metri de cârnaţi. Totul în patru ore.
Festin culinar la Sfântu Gheorghe, unde 57 de echipe din Iaşi, Harghita, Covasna şi Ungaria s-au întrecut, ieri, în prepararea celor mai gustoşi cârnaţi. Mai întâi, participanţii şi-au făcut încălzirea cu un păhărel de pălincă, bere sau vin, apoi, pe mesele frumos decorate cu slănină, cârnaţi, ceapă sau pâine cu untură, şi-au pregătit ligheanele şi maşinile de tocat. După ce au primit fiecare câte 10 kilograme de carne şi 15 metri de membrană, echipele s-au pus pe treabă. Au avut la dispoziţie patru ore ca să prepare cei mai gustoşi cârnaţi, după reţete inedite. Aşa a apărut şi „Cârnaţu' preistoric", pregătit de o echipă de muzeografi.
Senatori şi poliţişti, la cârnaţi
„Ingredientele noastre sunt secrete. Avem cârnaţi de Cucuteni Ariuşd, preparaţi după o reţetă preistorică, cea mai veche din Europa de Est. Avem cârnaţi din Epoca Bronzului, cu ingrediente specifice Carpaţilor Răsăriteni. Avem şi strajă, formată dintr-un soldat roman şi un războinic dac, ce păzesc cârnaţii", a spus Dan Buzea, de 35 de ani, reprezentant al echipei Muzeului Carpaţilor Răsăriteni.
Atunci când eşti senator şi reprezinţi o comunitate trebuie să excelezi în toate. Aşa şi-au zis şi patru aleşi locali, care, sâmbătă, au format o echipă şi au preparat cârnaţi după o reţetă tradiţională secuiască. „Preparăm cârnaţi după o reţetă de-a bunicii mele. Chiar dacă ingredientele noastre sunt folosite şi de ceilalţi concurenţi, totul depinde de cantitate şi de condimente", a spus Gyerko Laszlo (45 de ani), senator de Harghita.
Şi poliţiştii se pricep la