Cochet şi parcă sfidând trecerea timpului, bătrânul Nessebar a împlinit deja venerabila vârstă de 9.000 de ani, dar e încă tânăr. Orăşelul grecesc de la malul mării îşi atrage astăzi turiştii cu urmele celor peste 40 de biserici de piatră construite pe o suprafaţă de numai 850 de metri lungime şi 365 de metri lăţime. Au rămas numai 26 de astfel de monumente acum, dar peninsula este recunoscută pentru cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor.
Cetatea Nessebar, situată la numai 350 de kilometri faţă de Bucureşti, poate fi pe timpul verii mai accesibilă pentru turiştii români decât Constanţa, unde se ajunge cu maşina foarte greu, mai ales la sfârşit de săptămână. Iar confortul pe care-l oferă este greu de refuzat. Un sejur la hotel de patru stele poate costa între 300 şi 400 de euro, incluzând drumul, masa şi serviciile foarte bune.
Oraşul de astăzi este fondat pe locul stravechii aşezări de pescari Mesambria, din vremea tracilor, fiind unul dintre cele mai vechi din Europa, intrat din 1983 în patrimoniul UNESCO. Ruinele antice, bisericile din secolele 12-13, casele din perioada renascentistă şi străduţele înguste, pietruite, pe marginea cărora comercianţii bulgari îşi ademenesc turiştii cu produse tradiţionale, contrastează în cel mai plăcut mod cu bărcile pescăreşti care ies în larg de două-trei ori pe zi pentru a aduce pe mesele restaurantelor peşte proaspăt din Marea Neagră, în special calcan. Dar şi cu vilele şi hotelurile de trei şi patru stele, unde turistul trăieşte experienţa palimpsestului cultural şi temporal.
Numele Mesambria i-a fost dat de greci atunci când au colonizat aşezarea, în anul 510 după Hristos. Patronul oraşului a fost ales zeul Apolo, grecii construind un templu şi un teatru în onoarea sa. În anul 72 după Hristos, oraşul a fost ocupat de Imperiul Roman, care a instalat o garnizoană importantă, devenind o aşezare fo