În satul Lunca Merilor, ce aparţine de comuna Bistra va fi construit un dig de apărare împotriva inundaţiilor, de peste 1,5 km.
Este prima investiţie importantă, de acest gen, din zonă. În prima fază, vor fi investiţi 3 milioane lei, 70 la sută provenind din împrumut de la Banca Mondială, diferenţa de 30 la sută fiind acordată din bugetul naţional.
„Deja responsabilii de la Administraţia Naţională Apele Române, de la Ministerul Mediului şi inclusiv de la Administraţia bazinală a Apelor Mureş au fost şi au vizualizat locul în care trebuie poziţionat acest dig, tocmai pentru a apăra gospodăriile cetăţenilor din satul Lunca Merilor şi inclusiv proprietăţile celor din Lunca Largă, este situată pe Arieş mai în jos. Toate localităţile sunt pe partea dreaptă a cursului Arieşului şi ştim că acest râu important al judeţului, în foarte multe situaţii, la 2, 3, 5 ani de zile face prăpăd. Sigur, aşa a fost până acum, noi sperăm să reuşim să eliminăm pe cât posibil daunele pe care le pot produce inundaţiile râului Arieş”, a declarat senatorul Alexandru Pereş.
Un prim impediment în demararea proiectului a apărut deja. Pe terenul pe care urmează să fie ridicat digul, există parcele particulare care trebuie cedate de către deţinători. Totodată, nu se mai poate face agricultură pe terenurile foarte apropiate de dig, deoarece este interzis.
„O primă discuţie cu toţi cetăţenii din zonă a avut loc, nu poţi să faci lucrări agricole până în dig, acest lucru este interzis”, a mai spus Pereş.
Senatorul îşi exprimă siguranţa că până la urmă luciditatea şi puterea de convingere a responsabililor acestui proiect, inclusiv a primarului localităţii Bistra îi va face conştienţi pe locuitorii din zonă de importanţa acestui proiect de stopare a catastrofelor produse de fenomenele naturale.
Digul va fi un bun apărător împotriva inundaţiilor şi în localităţile Câmpe