Doi dintre caii din Letea au murit in timpul transportului, Politia Animalelor a interceptat convoiul, iar restul cailor au fost adapostiti la o ferma din judetul Braila, spun reprezentanti ai asociatiilor de protectie a animalelor, citati de Mediafax.
Transportul celor 49 de cai de la Letea a fost oprit in drumul catre abator, astfel ca animalele nu vor fi sacrificate, sustin sursele citate.
Surse din cadrul autoritatii sanitar-veterinare spuneau, vineri, ca 19 din cei 49 de cai urcati in tarnsportul catre abator sufera de anemie infectioasa, iar carnea animalelor, care au fost vandute de localnicii din C. A. Rosetti, va fi exportata pentru consum.
"Oamenii de-acolo au vrut sa vanda 49 de cai asupra carora, din punctul nostru de vedere, conform actelor doveditoare, aveau drept de proprietate. Noi le-am facut analizele si am constatat ca 19 dintre ei au anemie infectioasa. Conform legii, acestia sunt obligatoriu abatorizati. Pentru restul nu exista niciun fel de restrictie la transport si vanzare, conform legii romane, atat timp cat tranzactia este legala si poate fi demonstrata cu acte", declarau sursele citate.
Caii de la Letea, ale caror imagini au starnit in ultimele zile compasiune, manie si reactii publice, au un statut incert, pentru autoritati ei nefiind salbatici, ci doar "crescuti putin altfel decat se obisnuieste", regimul lor de proprietate stabilindu-se dupa "legea locului".
Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, dupa ce mai multe ONG-uri au dat publicitatii imagini cu caii tinuti in tarcuri, unii dintre ei slabiti si avand rani sangerande. Caii ar fi urmat sa fie trimisi la un abator. Retelele de socializare s-au umplut de mesaje continand cuvinte precum "masacru" si de indemnuri disperate la transmiterea de petitii catre autoritati, de la primarul din comuna tulceana pana