Un bărbat din SUA a fost readus la viaţă în urma eforturilor de resuscitare care au durat 96 de minute, scrie Business Insider. Pacientul a fost monitorizat cu un aparat - "capnograph" - care măsoară nivelul de dioxid de carbon, lucru care i-a ajutat pe medici să-şi dea seama dacă bărbatul avea destul oxigen în creier.
Capnograph-ul le arată doctorilor dacă eforturile de resuscitare sunt inutile sau nu. Este un instrument care asigură mai multe şanse de supravieţuire pacienţilor care au suferit de un atac de cord. Circa 300.000 de americani pe an suferă de atac de cord, mai puţin de 10% supravieţuiesc şi ajung să iasă din spital. Howard Snitzer, de 54 de ani, s-a prăbuşit în faţa unui magazin când a intrat în fibrilaţie ventriculară în urma unui atac de cord.
Imediat, doi bărbaţi de la benzinăria de peste stradă i-au sărit în ajutor, urmaţi de 24 de poliţişti, pompieri şi paramedici din oraşele învecinate. La 34 de minute după ce domnul Snitzer şi-a pierdut cunoştinţa a sosit şi o echipă medicală cu un elicopter care l-a transportat până la o clinică din apropiere. În timpul acesta, cele 11 şocuri făcute de paramedici cu defibrilatorul nu au reuşit să-i repornească inima. Echipa medicală a insistat însă să-l salveze, deoarece capnograph -ul arăta că nivelul de CO2 era încă normal, ceea ce înseamnă că eforturile de resuscitare aveau efect şi sângele bogat în oxigen ajungea la creier şi la organele vitale.
O persoană care suferă de un atac de cord şi nu este asistată în primele 10-12 minute are şanse minime de supravieţuire. Norocul este dacă respectivul este văzut la timp de cineva care cheamă ambulanţa şi încearcă să-i facă masaj cardiac. Rinichii sau plămânii rezistă mai mult timp fără oxigen, însă creierul este cel mai sensibil. Doctorii spun că limita de timp în care acesta poate să rămână fără oxigen este de 20 de minute, altfel paguba este mu