„Reţete reamintite. O celebrare a supravieţuirii”. O carte de reţete – cuşer – inedită, împletite cu istorii ale supravieţuitorilor Holocaustului şi cu multe fotografii de arhivă.
O carte de bucate scrisă pentru a-i onora pe supravieţuitorii Holocaustului!
Un demers unic, care reuneşte, de fapt, 80 de istorii şi poveşti de viaţă strânse de la supraviţuitorii Holocaustului şi de la familiile acestora, foarte multe fotografii de arhivă, precum şi imagini ale artefactelor aflate în patrimoniul Museum of Jewish Heritage din New York şi, bineînţeles, pentru a contura cartea de bucate despre care vorbeam la început, 170 de reţete cuşer, adunate din comunităţile evreieşti din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Cehoslovacia, România, Rusia, Ucraina şi Grecia.
Cartea despre care vorbesc se numeşte „Recipes Remembered: A Celebration of Survival” (Reţete reamintite: O sărbătoare a supravieţuirii) a fost scrisă de June Feiss Hersh, ea însăşi urmaşa unui supravieţuitor al înfricoşătoarei prigoane a evreilor de către nazişti, iar reţetele, toate, au fost probate în bucătăria proprie de autoare.
La evenimentul organizat sub egida Muzeului Patrimoniului Evreiesc din New York, la începutul acestei luni, au fost făcute publice o serie de date deosebit de triste şi nefireşti, astăzi, la aproximativ şapte decenii de la Holocaust. De exemplu, faptul că 25% dintre supravieţuitori trăiesc astăzi în sărăcie şi 40% dintre ei se simt apăsaţi de singurătate. Cartea de reţete de suflet şi reţete culinare scrisă de Hersh, la care au contribuit peste o sută de persoane, din toate ţările Europei care astăzi au încă puternice comunităţi evreieşti, ca şi din America şi Israel, şi-a propus de la bun început să reînnoade legăturile dintre aceşti oameni atinşi de aripa însingurării. „În timp ce trupul cărţii îl constituie reţetele, sufletul ei constă în aceste poveşti de a