Compania italiană Enel a atins, anul trecut, venituri totale de peste 900 milioane de euro în România. Profitul EBITDA (înainte de taxe, impozite, dobânzi şi amortismente) al companiei este estimat, pentru 2010, la peste 200 milioane de euro, a declarat vineri, într-o întâlnire cu presa, Luca D"Agnese, directorul general al Enel România. Astfel, profitul net a fost de circa 78 milioane de euro, a precizat domnia sa.
Anul trecut, Enel a investit 280 milioane de euro în ţara noastră, în special în modernizarea şi extinderea reţelei de distribuţie a energiei electrice în Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Jumătate din această sumă a revenit Enel Muntenia Sud. Luca D"Agnese a subliniat: "Conform contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, ne-am angajat la un anumit volum al investiţiilor în primii trei ani de la preluarea companiei, respectiv 2009-2011. Din cauza întârzierilor în preluare, am avut un nivel redus al investiţiilor în 2009, sub cel asumat, dar am recuperat în 2010. Pentru 2011, vom investi ceva mai mult decât anul trecut (n.r. circa 140 milioane de euro), astfel încât să ne atingem şi chiar să ne depăşim obligaţiile asumate la privatizare la finele acestui an. Pentru investiţiile mai mici din 2009, autoritatea de reglementare ne-a redus tarifele reglementate".
* Avem nevoie de mai multă transparenţă în vânzarea energiei de la companiile de stat
Sectorul nostru energetic are nevoie de mult mai multă transparenţă în vânzarea producţiei de electricitate, care este aproape toată în proprietatea statului. Directorul general al Enel România a explicat: "Peste tot în Europa sunt mari jucători companii de stat, sau o cotă importantă deţinută de stat. Dar, ca să asigure competiţia pe piaţă, sunt obligate de reglementatori să vândă transparent, prin licitaţie o cotă importantă din producţia lor. În România, la energia ieftină nu are acces to