Zeci de jucători din România, Ungaria şi Moldova au participat în weekend, la Cluj, la concursul de rezolvare a cubului Rubik, Romanian Open 2011. Timp de două zile, peste 40 de tineri s-au întrecut în îndemânare şi viteză.
Cubul Rubik este unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume, un cub cu şase feţe în şase culori care pot fi amestecate. Tinerii şi-au bătut propriile recorduri de timp, atât la cubul clasic, rezolvat cu două mâini, cât şi la cel făcut doar cu o mână sau chiar cu ochii închişi.
Printre jucătorii prezenţi la Cluj, sâmbătă şi duminică, s-a aflat şi un student din Ungaria, care i-a uimit atât pe participanţi, cât şi pe cei din public. Milan Baticz (20 de ani) este student la două facultăţi: la Inginerie Informatică şi la Ştiinţe Economice. Acum şase ani, a mers într-o tabără de matematică, unde a văzut pe cineva cum rezolva, în viteză foarte mare, un cub Rubik.
„M-a fascinat viteza cu care reuşea să învârtească cubul. Abia mai puteai distinge culorile din cauza vitezei", spune Milan despre felul în care l-a prins pasiunea pentru acest sport. El povesteşte că tatăl său a avut răbdarea să-l înveţe principiile de bază pentru rezolvarea cubului. „La început îmi lua cam două minute să-l rezolv. Acum pot în 10-11 secunde", spune Milan.
Un sport puţin costisitor
Mai mult, tânărul spune că, după ce s-a documentat atât din cărţi, cât şi de pe forumuri, este capabil să-i înveţe pe alţii cum se rezolvă cubul, în numai două ore. „Toată lumea poate să practice acest sport. Diferenţa e doar viteza", mai spune studentul maghiar.
Printre cele mai spectaculoase probe se află cea în care participanţii rezolvă cubul cu ochii închişi. „Trebuie să ai memorie bună pentru asta. Te uiţi câteva secunde la cum sunt poziţionate culorile, apoi eşti legat la ochi şi ordonezi culorile cu ochii închişi, pe fiecare parte. Pot face acest l