Retragerea din Afganistan, conflictele sângeroase din Libia şi Siria, schimbarea de regim către care merg Tunisia şi Egiptul şi implicaţiile în sens mai larg ale Primăverii Arabe vor ocupa o mare parte din vizita de şase zile pe care Obama o începe luni, în Europa, la Dublin.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, pleacă duminică într-un turneu european (pe ruta Irlanda - Marea Britanie - Franţa - Polonia) care îmbină istoria personală cu diplomaţia la cel mai înalt nivel.
Obama va călători luni într-un cătun din Irlanda, Moneygall, unde s-a născut stră-stră-străbunicul lui din partea mamei, cizmarul Falmouth Kearney. Liderul american va zbura marţi la Londra pentru o vizită de stat pompoasă, cu două nopţi petrecute la Palatul Buckingham, o întâlnire cu Regina Marii Britanie şi alta cu premierul David Cameron. Urmează Franţa. În cele două zile pe care le va petrece la summitul G-8 din comuna Deauville, în nord-vestul republicii lui Sarkozy, Obama se va întâlni între patru ochi cu preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi premierul Japoniei, Naoto Kan. Capătul de linie al turneului lui Obama va fi un summit informal a liderilor din centrul şi sud-estul Europei, care va avea loc în capitala Poloniei, Varşovia.
Analiză: De ce acest turneu?
Potrivit analiştilor internaţionali, Obama vine în Europa pentru a sublinia rolul partenerilor din această zonă în politica de alianţe a Statelor Unite.
"Poate mă pripesc, dar văd acest turneu ca pe o şansă de reluare de la zero a relaţiilor dintre SUA şi Europa", a spus Heather Conley, directorul pe Programe Europene la Centrul pentru Studii Strategice Internaţionale din SUA. "Liderii europeni au trecut prin vremuri dificile încercând să îşi dea seama unde sunt şi unde se potrivesc în relaţia cu Statele Unite. Au avut aşteptări enorme de la Barack Obama, dar acum se întreabă dacă preşedinte