Mircea Marian, country manager al “Bombardier Transportation”, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre colaborarea cu producãtorul de material rulant “Remarul 16 Februarie” Cluj-Napoca, prin intermediul cãruia canadienii sperã cã vor reuşi sã îşi facã “intrarea” la Cãile Ferate Române (CFR). “Remarul” a anunţat, anul trecut, cã a bãtut palma cu canadienii, urmând sã producã şi sã vândã trenuri sub licenţa “Bombardier” în şase state din Balcani şi în ţara noastrã.
* Interviu cu domnul Mircea Marian, country manager "Bombardier Transportation"
Reporter: În 2009, reprezentanţii "Bombardier" precizau că vor dezvolta o capacitate de producţie în România, însă în funcţie de volumul comenzilor atrase de pe piaţa locală. La ultima AGA, obiectul de activitate al Bombardier România a fost completat şi cu producerea de material rulant. Plănuiţi să deschideţi o capacitate de producţie aici?
Mircea Marian: Deocamdată nu se pune problema să producem material rulant aici, asta depinde în continuare de evoluţia comenzilor... O astfel de decizie este foarte greu de luat, trebuie luaţi mulţi factori în considerare, dar suntem pregătiţi pentru oportunităţi viitoare. Ar trebui să avem un proiect de anvergură de la CFR. Aşteptăm o serie de proiecte pentru rame (trenuri, în limbaj popular) electrice şi diesel de la Căile Ferate Române, însă nu este foarte clar ce va urma. Noi am încheiat un parteneriat cu "Remarul 16 Februarie" Cluj-Napoca şi vom participa la licitaţiile CFR de achiziţie de rame electrice sau diesel prin "Remarul".
Reporter: Cum aţi ajuns la acest parteneriat cu "Remarul 16 Februarie"?
Mircea Marian: În mod obişnuit, încurajăm cooperarea cu producătorii locali de material rulant. Am mers la mai multe companii locale pe care le-am analizat din punct de vedere tehnic şi financiar ca să vedem dacă putem să punem bazele