Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat duminică, la Braşov, că de la 1 ianuarie 2012, salariile bugetarilor vor reveni "integral" la nivelul dinaintea amputării de 25% din 2010, iar pensiile vor creşte şi ele "semnificativ".
"Avem posibilitatea ca în 2012 să dăm înapoi acea parte care nu a fost recuperată încă din salariile bugetarilor şi să majorăm pensiile cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea salarului mediu", a sunat anunţul lui Ialomiţianu.
Ministrul a continuat: "Ce înseamnă ieşirea din recesiune: mai multe locuri de muncă, o încredere a investitorilor, o încredere a băncilor, dar sigur că nu ne putem permite din momentul acesta să facem o distribuţie către populaţie, mă refer în sistemul de cheltuieli a salariilor şi a cheltuielilor sociale. "
Ministrul Finanţelor a explicat şi deosebirea dintre criză şi recesiune: "Recesiunea apare atunci când două trimestre consecutiv ai reducerea activităţi economice, adică scade PIB-ul. Criza este atunci când apar unele dezechilibre la nivel macroeconomic, productivitatea muncii - salarii, preţuri - salarii, eficienţa activităţii companiilor - cheltuieli. Sunt dezechilibre, se manifestă prin dezechilibre, preţurile, inflaţie, ăstea sunt, când apar aceste dezechilibre este o situaţie de criză."
În continuare, Ialomiţianu a dezvăluit şi cine e vinovat pentru includerea unei firme cu capital privat printre cele 18 companii de stat "cu probleme deosebite" cuprinse în acordul cu FMI: "Institutul Naţional de Statistică şi Eurostatul". "Legat de acea firmă, ea a fost trecută, în 2007, de către Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat, acea firmă a beneficiat de subvenţie de la stat pentru încălzire. Procedura de scoatere din administraţia guvernamentală este trei ani după ce nu mai sunt îndeplinite condiţiile respective, e o procedură, nu poţi scoate o firmă i