Europa este considerată „partenerul global esenţial al Americii“ pentru îndeplinirea „obiectivelor strategice“ ale administraţiei Barack Obama.
Prof. dr. Vasile Puşcaş
Turneul europen al preşedintelui Obama, care începe astăzi, se datorează în primul rând agendei globale pe care o are şeful Casei Albe. Între 23-27 mai a.c., preşedintele SUA va întreprinde un turneu în Europa. Dacă ţinem cont că aceasta este a noua călătorie europeană a lui Barack Obama, în doi ani şi jumătate ai mandatului la Casa Albă, am putea spune că între SUA şi Europa relaţiile sunt foarte intense. Totuşi, şi actuala vizită pe continentul european a generat numeroase comentarii despre un aşa-zis „euroscepticism" al preşedintelui american.
Este adevărat că însuşi Barack Obama s-a autoproclamat, la începutul mandatului, ca „preşedintele american din Pacific" şi că a considerat prioritară legătura SUA cu „rezervoarele" de creştere economică din Asia şi America Latină, unde a şi realizat turnee larg mediatizate. După cum ştim că, pe lângă agenda economică internă şi globală, a trebuit să acorde atenţie sporită altor dosare internaţionale, precum Afganistan, Iran, Orientul Mijlociu etc.
„Zona de confort" a SUA
Călătoria pe care o va începe în Europa, în 23 mai, se datorează, în primul rând, agendei globale a preşedintelui Obama. El traversează Atlanticul pentru a participa la reuniunea G8 (Deauville, Franţa). Doar că, înainte de a ajunge în Franţa, va face două opriri: Irlanda şi Marea Britanie. Iar după întrunirea G8 va merge în Polonia.
Aşadar, va vizita trei ţări care se află în „zona de confort" (Stratfor) a SUA, fiind piloni de bază ai alianţelor americane în Europa, având o atitudine tradiţională pro-SUA. Ceea ce spune mult despre relevanţa europeană a acestui turneu. Însăşi Administraţia Americană a dorit să sublinieze, în cadrul unei