In anii de criza, toti oamenii, pur si simplu, debordeaza de sanatate, iar in vremuri de crestere economica acestia au o cadere inexplicabila. Pare un paradox la prima vedere, dar din ce in ce mai multi oameni, si mai ales angajati, nu se mai declara bolnavi.
La inceputul crizei, in 2007, a fost inregistrat un record istoric in ceea ce priveste procentul de imbolnavire al germanilor: doar 3,2 la suta. Odata cu redresarea economica, a crescut numarul oamenilor bolnavi. Sau cel putin al celor care declara acest lucru, noteaza Deutsche Welle.
Acest lucru reprezinta un paradox: economia e la fund, dar lucratorii germani se simt mai bine ca oricand, cel putin in ceea ce priveste sanatatea lor. Comparativ cu 2007, in timpul crizei din 1975, 6 la suta dintre germani se declarau bolnavi. Sunt germanii intr-adevar mai sanatosi? Se hranesc mai sanatos, fac mai mult sport? Raspunsul este negativ, din pacate.
Motivul este unul cat se poate de simplu: teama pentru pierderea locului de munca. Cel care lipseste de la serviciu, in mod regulat, este primul amenintat de spectrul concedierii. Trebuie adaugat ca locurile de munca din Germania, care presupun munca fizica, se muta treptat catre exterior, in Europa de Est si Extremul Orient.
Boala omului modern nu este atat fizica, pe cat de natura psihica. "Acestea sunt boli care pot fi suprimate prin medicatie. Nu vindecate, dar ameliorate, astfel incat omul sa poata sa-si faca treaba la locul de munca si sa nu bata la ochi. Asta, insa, este o solutie temporara. Dupa aceea, problema devine incontrolabila", spune Herman Kochba, sociolog la Universitatea din Frankfurt.
El subliniaza ca, astazi, mai mult ca niciodata, este destul de usor sa ascunzi primele simptome ale unei boli.
Kochba impreuna cu cativa colegi sociologi au descoperit existenta a patru tipuri de reacti