Counter Strike versus „hoţii şi vardiştii": tot mai mulţi copii preferă să stea la calculator în loc să iasă în faţa blocului să se joace.
Pe măsură ce timpul petrecut în faţa calculatorului îl înlocuieşte treptat pe cel petrecut făcând mişcare, copiii devin sedentari şi îşi dezvoltă tot mai puţin musculatura. Ca urmare a consumului ridicat de dulciuri şi a sedentarismului, fie că stau foarte mult la calculator sau la televizor, cei mai mulţi copii ajung să devină obezi.
Potrivit unui studiu britanic citat de telegraph.co.uk, generaţia tânără actuală este incapabilă să efectueze activităţi fizice pe care generaţiile anterioare le considerau uşoare. Impactul sedentarismului asupra sănătăţii copiilor a stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor.
Diferenţa dintre generaţii
Dr. Gavin Sandercock, un expert în domeniul sănătăţii copiilor de la Universitatea din Essex a studiat diferenţele la nivelul aptitudinilor fizice dintre un grup de 300 de copiii de 10 ani din 2008 şi un grup de copiii de aceeaşi vârstă din 1998. Descoperirile lui au arătat că: numărul abdomenelor pe care aceştia le puteau face a scăzut cu 27% între 1998 şi 2008, puterea braţelor a scăzut cu 26% şi puterea de a strânge un obiect cu 7%.
Aceste diferenţe între generaţii au fost puse pe seama schimbărilor din programul zilnic al copiilor. „Tot mai puţini copii iau parte la activităţile din cadrul orei de educaţie fizică, se caţără în copaci sau ies să se joace în faţa blocului," a comentat Sandercock. „În mod normal, aceste activităţi îmbunătăţeau performanţele fizice ale copiilor şi îi făceau capabili să îşi susţină propria greutate."
Faptul că 10% dintre copii nu puteau să îşi susţină corpul în timpul exerciţiilor la bară şi încă 10% au refuzat să încerce măcar este un fapt şocant, a mai adăugat acesta.
Cu toate acestea, studiul a arătat că grupul de copii din