"Pacea bazată pe iluzii se va zdrobi în cele din urmă pe stâncile realităţii Orientului Mijlociu", a declarat Benjamin Netanyahu (alintat de presă Bibi), vineri, la ieşirea din Biroul Oval. Premierul israelian ştie ca nimeni altul să-şi emoţioneze auditoriul. La Washington a ales din nou registrul profetic. Toată lumea aşteaptă ca pe 24 mai, în faţa Congresului, să-şi dea măsura charismei, a talentului oratoric.
Bibi nu e singur. Are în spate un lobby israelian, de la AIPAC (Comitetul Americano-Israelian pentru Afaceri Publice, ale cărui lucrări anuale se desfăşoară în aceste zile şi unde este aşteptat să vorbească inclusiv preşedintele Obama) până la Liga Antidefăimare - mai mult de 80 de organizaţii puternice şi determinate, care au şi început presiunile. (Donatorii au anunţat că soluţia lui Obama pentru pacea israeliano-palestiniană s-ar putea să-l lase pe acesta fără bani de campanie).
Ziarul israelian "Maariv" (Seara) o spune mai pe şleau: Netanyahu nu va avea linişte până nu se va asigura că Barack Obama pierde alegerile din 2012.
Unul dintre cei mai controversaţi politicieni din Israel, Bibi, e la al doilea mandat de premier. În 1996 a fost cel mai tânăr prim ministru din istoria ţării sale, între 2002-2003 a fost ministru de Externe, între 2003-2005 - ministru de Finanţe, iar din martie 2009 a câştigat din nou şefia Executivului.
Şcolit în Statele Unite, fost ambasador al Israelului la Washington, relaţiile lui Netanyahu cu cea mai mare putere a lumii au fost în cursul timpului destul de amestecate. În 2004, în faţa Congresului american declara emfatic: "Statele Unite i-au acordat Israelului - cum s-o spun în faţa acestui distins organism? Statele Unite i-au acordat Israelului, pe lângă sprijinul politic şi militar, o asistenţă abundentă şi generoasă în sfera economică. Cu ajutorul Americii, Israelul a