Documentul, obţinut în exclusivitate de „Adevărul“, este unul liberal la nivel declarativ, însă este plin de promisiuni fără acoperire. Programul economic de guvernare al Uniunii Social-Liberale propune reducerea impozitelor, o măsură de dreapta, însă şi „distribuirea echitabilă a beneficiilor“, măsură de stânga.
De ce spunem că programul propus de USL este populist? Pentru că pe lângă „vom da, vom facilita, vom investi" nu sunt specificate şi capitolele bugetare ce vor fi reduse. Lipsesc frazele de genul „vom concedia, vom reduce, vom prioritiza". În aceeaşi linie a promisiunilor fără acoperire specifică tuturor politicienilor care s-au perindat pe la guvernare în ultimii 20 de ani, programul se dovedeşte de o generozitate excesivă şi, în multe puncte, fără acoperire. PSD a mai avut astfel de programe de tipul „de toate pentru toţi", iar Mircea Geoană, fostul preşedinte al Partidului Social Democrat, a recunoscut că au fost greşite.
În plus, programul economic al USL are o serie de propuneri, care s-au materializat deja în propuneri legislative sau chiar legi ale actualului Guvern. De asemenea, multe dintre punctele din programul USL nu au nicio apartenenţă ideologică, însă, aplicate, pot avea efecte mai degrabă negative asupra economiei româneşti. Cu toate acestea, viziunea economică a USL prezintă şi aspecte liberale, susţinute de soluţii concrete, care ar putea salva economia României din situaţia dezastruoasă în care se află.
Să le luăm pe rând: În politica fiscală şi şi sistemul de impozitare propus de USL se regăsesc cele mai importante măsuri de inspiraţie liberală. Menţinerea cotei unice şi reducerea acesteia de la 16% la 10%, reducerea contribuţiilor sociale cu 5% şi scutirea de la plata impozitului pe profit a companiilor care reinvestesc sunt măsuri pur liberale, au acoperire şi pot aduce beneficii majore economiei româneşti.