Sute de mii de adulţi români îşi lasă copiii şi părinţii acasă şi pleacă peste hotare, ca să aibă grijă de copiii şi de bătrânii altora. Propriile lor rude suferă de singurătate. În urma celor plecaţi la muncă rămân copii care caută asistenţă socială. Cei mici sunt pândiţi de multe pericole: abandon şcolar, delincvenţe şi adicţii.
Criza economică ar fi trebuit să-i aducă pe stranieri acasă, spun sociologii. Românii plecaţi la muncă în Spania, Italia sau în alte state au preferat însă varianta rămânerii peste hotare şi solicitarea de sprijin de acasă. „Părinţii au schimbat oraşul, au schimbat ţara, au căutat alt loc de muncă, dar nu s-au întors acasă", spune Cătălin Luca, psiholog şi director executiv al Asociaţiei Alternative Sociale. În ţară însă au rămas copii care au nevoie de comunicarea cu părinţii şi care, de cele mai multe ori, ajung ei înşişi să-i îngrijească pe bunicii în grija cărora au fost lăsaţi.
„Mi-e dor să mă alinte şi să mă mângâie mama"
Georgiana Gângă (18 ani) este doar unul din cei 15.966 de elevi din judeţul Iaşi care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Copila se află în grija bunicilor şi mărturiseşte că lipsa părinţilor a maturizat-o. Statisticile arată că numărul elevilor care au familia peste hotare este în creştere.
Georgiana este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Iaşi şi a crescut departe de părinţi. Mama sa este plecată în Italia de şapte ani, iar tatăl, de trei ani. Eleva este lăsată în grija bunicilor, iar în perioada vacanţelor îşi vizitează părinţii în străinătate. Georgiana mărturiseşte că s-a obişnuit să vorbească cu părinţii mai mult la telefon şi crede că absenţa celor care i-au dat viaţă a maturizat-o. Drept dovadă, fata a învăţat de câţiva ani să gătească, iar de doi ani munceşte în perioada verii în străinătate, alături de mama sa.
„La început a fost gr