După ce şi-au inaugurat Tribunalul, rromii au ţinut ieri în premieră primul proces în care una dintre părţi a fost audiată online. Dorin Cioabă are planuri mari. Va muta tehnologia în cort şi va pleca prin ţară într-o „caravană a împăcării“.
Dorin Cioabă, preşedintele staborului de la Sibiu, spune că ideea procesului online i-a venit din două motive. În primul rând, pentru că mulţi rromi din ţară n-au bani să vină până la Sibiu să-şi rezolve problemele şi apoi, pentru că e o modalitate de audiere mult mai „sigură", fiind eliminat riscul ca părţile care se judecă să se ia cumva la bătaie în sala de judecată. „Am zis că dacă toată lumea se foloseşte de tehnica modernă, hai să o duc şi în mijlocul rromilor. Rezolvăm şi cu rapiditate, şi nici nu mai riscăm să se ia ei la bătaie", spune Dorin Cioabă.
Problemele
Primul proces online care s-a judecat la Sibiu a pornit de la o logodnă ruptă între doi tineri care au împreună şi un copil. Fata locuieşte în Sibiu şi a venit la stabor împreună cu familia, iar tatăl băiatului, care locuieşte în Sebeş, a fost audiat online, cu ajutorul unei camere web, iar imaginea a fost proiectată în sala de judecată.
Iulică Stănescu a fost prezent prin intermediul unui webcam
„Eu am plecat de acasă pentru că mă băteau, socrul şi soacra mea au dat în mine. Vreau să mă întorc pentru că am un copil, dar pentru altceva nu", a spus Laura Stănescu, fata despărţită de logodnicul ei, cu care are împreună un copil de şase luni.
Ion Stănescu a susţinut la proces „cauza“ nepoatei sale Laura
La auzul variantei familiei fetei, socrul ei a luat foc. Şi-a acuzat rudele că au venit peste ei şi au luat fata, că i-au distrus maşina şi mobilierul din casă, şi a spus că singura variantă în care acceptă împăcarea ar fi aceea ca micuţul să fie trecut pe numele bunicii din partea