Sunt şanse mari ca, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) să vină o femeie. Christine Lagarde, ministrul finanţelor din Franţa, este favorita în această cursă, fiind susţinută deja de Marea Britanie şi Germania. Sursa: Reuters
Marea Britanie o consideră un "candidat remarcabil" pentru seful FMI. Este prima ţară membră a G7 care şi-a anunţat, ieri, susţinerea oficială pentru Lagarde, potrivit Reuters.
Susţinerea pentru ministrul francez de finanţe a fost manifestată de mai multe guverne europene. Însă ţările în curs de dezvoltare, cu o influenţă în creştere în economia mondială, fac presiuni asupra Europei şi asupra SUA pentru a evita luarea unei decizii în spatele culiselor.
"O susţinem (pe Christine Lagarde – n.r.), deoarece este cea mai potrivita persoana pentru această funcţie, dar eu personal cred că ar fi un lucru foarte bun să vedem o femeie la conducerea FMI, pentru prima dată în istoria de 60 de ani a instituţiei", a declarat George Osborne, ministrul britanic de finante, citat de Reuters.
Potrivit acestuia, Lagarde a manifestat reale calităţi de leadership în calitate de preşedinte al reuniunii miniştrilor de finanţe din G20, în acest an, şi a fost un avocat bun pentru statele cu deficite bugetare mari.
Susţinere şi de la nemţi
La rândul său, ministrul de finanţe din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat că Lagarde eset cea mai bună şansă pe care o are Europa în lupta pentru conducerea Fondului.
Iar cancelarul Angela Merkel a numit-o pe Christine Lagarde o personalitate "distinsă" şi "foarte experimentată".
"Europa ar avea cea mai mare şansă să-şi asigure din nou acest post cu Christine Lagarde, în cazul în care ea decide sa candideze", a declarat Schaeuble, pentru săptămânalul german Bild am Sonntag.