ILEGAL Aprobarea construcţiilor gigant în Capitală s-a făcut de multe ori ocolind prevederile legale. Bucureştiul colcăie de imobile ridicate fără nicio logică, de monumente istorice dărâmate pentru a face loc clădirilor de birouri sau coloşilor de sticlă care nu se încadrează în peisaj.
Bucureştiul este oraşul tuturor posibilităţilor când vine vorba de eliberarea autorizaţiilor de construcţii. Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) sunt aprobate cu uşurinţă de primăriile de sector, chiar dacă acest lucru presupune apariţia unor clădiri de zeci de etaje în zone de case, iar autorizaţiile de construcţie sunt eliberate chiar dacă încalcă decizii judecătoreşti.
„Aproape 80 la sută dintre PUZ-urile făcute la sectoare sunt ilegale din punctul de vedere al Direcţiei de Urbanism a Capitalei. Asta înseamnă că 80 la sută din ce s-a ridicat în Bucureşti, în sectoarele 2, 3, şi 6 este haotic”, a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele organizaţiei non-guvernamentale „Eco Civica”. Mai mult, acesta spune că există situaţii în care avizele pentru construcţii sunt obţinute foarte repede, cu toate că demersurile ar trebui să dureze mai mult. „Se practică traficul de influenţă şi nu numai”, a precizat Rădulescu Dobrogea.
Situaţii absurde ignorate
ONG-urile preocupate de starea oraşului scot în evidenţă cazuri absurde care se bat cap în cap cu prevederile legii şi chiar cu logica. Spre exemplu, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un PUZ, după ce îl resprinsese deja în prealabil.
O astfel de situaţie a fost observată în cazul clădirii de pe strada Bărăţiei nr. 33. Acesta a fost respins în luna iunie a anului 2009 şi aprobat în august 2009.
Un caz de nerespectare a rigorilor legii a fost semnalat de către o familie de pe strada Plaviei, din sectorul 1, acolo unde a fost ridicată o construcţie fără autorizaţie. Din c