Bursa de la Bucureşti a intrat într-o perioadă de acumulare, în care de regulă rulajele şi variaţiile sunt reduse, după corecţiile din săptămânile precedente, sunt de părere brokerii. Vineri, indicii bursei au stagnat pe un rulaj de doar 5,6 milioane de lei (1,3 milioane de euro).
"Este indecizie atât pe plan local, cât şi pe extern, unde lucrurile nu sunt foarte limpezi în privinţa direcţiei pieţelor. Cumpărătorii aşteaptă să vadă dacă pot obţine preţuri mai mici, în timp ce vânzătorii nu sunt dispuşi să vândă la aceste cotaţii deoarece cred că piaţa se va întoarce pe creştere. Este clar că nu mai vedem acelaşi interes al investitorilor ca în primul trimestru. În această perioadă cred că ar fi interesanţi emitenţi noi, care să atragă capitalul disponibil ce nu poate fi absorbit în configuraţia actuală a pieţei", a declarat Darie Moldovan, director de operaţiuni la Broker Cluj.
Şi tranzacţiile cu Fondul Proprietatea au scăzut puternic în şedinţa de vineri, iar cotaţia de închidere a înregistrat un nou minim, deşi pe parcursul şedinţei acţiunile au înregistrat creşteri uşoare.
Ultima operaţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,5065 lei, preţ în scădere cu 0,1%. Titlurile FP au încheiat toate cele cinci şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii trecute în scădere, pierzând în total peste 5%.
Unii brokeri cred că acţiunile FP urmează acelaşi scenariu pe care l-au avut titlurile BRD şi SIF-urile în primele luni după listare, când presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos, însă ulterior, după formarea unui acţionariat mai stabil aceste acţiuni au început să crească şi să fie printre cele mai căutate de la BVB.
Principalii factori care influenţează în prezent titlurile FP sunt reluarea procesului de acordare a despăgubirilor în acţiuni de către Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţii (ANRP), dar şi r