Dobânzile la creditele de consum în lei ajung să fie cu până la două puncte procentuale mai mici decât cele la finanţări similare în euro, ceea ce înseamnă o economie lunară de câţiva zeci de lei la un credit de 5.000 de euro (20.000 de lei). Mai multe bănci au mers chiar la extrem şi vând creditele fără garanţii exclusiv în lei.
"Băncile au înţeles că riscul valutar este important şi mai bine includ acest cost în marja de risc decât să lase decizia la latitudinea clientului", comentează analistul financiar Aurelian Dochia.
Ofertele arată acum radical diferit faţă de anii de boom, când bancherii tentau clienţii cu credite foarte ieftine în valută, inclusiv pentru sumele mici.
Deprecierea leului faţă de nivelurile record din 2007-2008, atunci când motoarele creditării erau turate la maxim, a fost resimţită acut de către bancheri, doar în ultimul an ratele restante la creditele în valută contractate de populaţie avansând cu echivalentul a un miliard de lei. La sfârşitul lunii martie, restanţele la creditele de retail în euro atingeau 2,1 mld. lei (520 mil. euro), potrivit BNR.
Patru dintre băncile din top zece practică dobânzi mai mari la creditele de consum în euro decât la cele în lei, în timp ce alţi trei jucători de talie mare nici nu au în ofertă împrumuturi fără garanţii în valută.
BCR percepe o dobândă cu 0,25 puncte procentuale mai mică la finanţările în lei decât la cele în valută, în timp ce la BRD şi Alpha Bank diferenţa este de 0,4 puncte procentuale. Comisioanele au însă acelaşi nivel la lei şi euro. BCR desfăşoară în prezent o campanie promoţională în care nu percepe comisioane de analiză sau administrare, în timp ce BRD şi Alpha Bank taxează cu 200 de lei sau 50 de euro analiza dosarului de credit.
Diferenţa de dobândă este, în medie, de o jumătate de punct procentual, dar poate ajunge şi la două puncte procentuale. De