Au trecut trei decenii de la realizarea istorică a lui Dumitru Prunariu. În cadrul evenimentului au fost cuprinse o serie de prezentări, o expoziţie filatelică, a fost difuzat un film documentar iar cei prezenţi au putut să se fotografieze într-un costum de cosmonaut.
Departamentul Observator Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava a găzduit vineri o manifestare pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la zborul în spaţiu a cosmonautului român Dumitru Prunariu.
Evenimentul a fost deschis de directorul Departmentului Observator Astronomic din cadrul USV, lector univ. dr. Cristian Pîrghie, care a prezentat expoziţia foto documentară „Primul român în spaţiul cosmic“ şi a expus programul Observatorului pentru următoarea perioadă, cu ocazia lunii internaţionale a astronomiei. „Expozitia cuprinde câteva zeci de fotografii unicat, provenite din arhiva personală a lui Dumitru Prunariu, care prezintă pregătirile pentru zborul cosmic, imagini din timpul zborului şi din spaţiu“, a explicat Cristian Pîrghie.
Manifestarea a cuprins o prezentare extrem de captivantă a treptelor în cucerirea spaţiului cosmic făcută de asistenţii de cercetare Cezar Leşanu şi Dimitrie Olinici, prin care cei doi au ilustrat paşii pe care omenirea i-a făcut în explorarea spaţiului, pornind de la perioada dinastiei Tang si primele aplicaţii ale prafului de puşcă şi terminând cu perioada contemporană.
Una dintre atracţiile evenimentului a constat în lansarea a trei rachetomodele realizate de elevii Clubului Sporturilor Tehnico – Aplicative Suceava, secţia de rachetomodele, care în ultimii ani au avut participări la campionate europene şi mondiale, unde au obţinut rezultate foarte bune. De asemenea au fost expuse şi o serie de cupe, medalii şi diplome obţinute de-a lungul timpului de către elevii clubului. „Aeromodelismul sucevean, cât şi rachetomodelism